Våningssängar

VåningssängarVåningssängen är en praktisk säng när det gäller att optimera ytan och få plats med flera sovplatser på en begränsad yta. Barn kan börja använda våningssängen ganska tidigt vilket gör att de lämpar sig väl som barnsäng i många fall.

Våningssängar är väldigt populära alternativ i stugor där man behöver få in många bäddar på en mindre yta och det samma gäller även i vanliga bostäder. För barn kan det röra sig om att man behöver dela ett rum och då är våningssängen ett bra val för att ge så mycket yta över till annat som möjligt. Det kan även vara så att barnen själva önskar ett dedikerat lekrum och då kan man istället välja att sova i ett rum och leka i ett annat.

Köp Våningssäng Online

Det är väldigt smidigt att handla möbler online idag och våningssängar är inget undantag. Du får tillgång till ett mycket större sortiment och kan således välja mellan fler modeller. De levereras också hem till dörren så du slipper hyra släp och hela den jobbiga biten. Butikerna nedan är bra exempel på butiker som har våningssängar att beställa.

confident-living-logo Confident Living
Confident Living har ett stort utbud av möbler, sängar och även våningssängar för både barn och vuxna. Här hittar du garanterat en bra modell som passar dina behov.
Frakt: Fri frakt Retur: 14-dagars returrätt
furniturebox logo Furniturebox
Furniturebox har ett gigantisk utbud av möbler till väldigt bra priser. Här hittar du en stor mängd våningssängar och familjesängar.
Frakt: Fri frakt Retur: Fria returer & Öppet köp
Visa alla butiker

 

Våningssängar för barn

vaningssangVåningssängar för barn är oftast något som barnen själv uppskattar och man slipper således att ha två barnsängar och kan utnyttja ytan i sovrummet bättre. Barn kan börja använda våningssängen redan i rätt tidig ålder men man bör vara ca 5 år eller äldre för att använda den övre delen.

Våningssängar ska precis som loftsängen ha skydd på den övre bädden så att det helt enkelt inte går att trilla av sängen i sömnen. Skyddet behöver inte täcka hela sidan utan det är helt okej om en lucka för stegen finns.

Bredden på en våningssäng för barn behöver inte vara speciellt stor. Många barn tycker att 80-90 cm i bredd räcker gott och väl. Detta är också något som de flesta våningssängar har. Det finns däremot sängar där den nedre delen är bredare men dessa brukar normalt kallas för familjesängar och är per definition inte en barnsäng.

Våningssängar med skrivbord

Våningssängar är sängar där flera bäddar är ovanpå varandra och finns således inte med skrivbord. Däremot finns det loftsängar där den nedre bädden är borttagen och här finns modeller både med inbyggt skrivbord och förvaring eller sängar helt utan något och fritt att möblera som man vill.

 

Familjesängar

FamiljesängFamiljesängar kallas vanligtvis de våningssängar där den nedre sängen har en bredd på 120 eller 140 cm och där den över sängen har en bredd på 80 eller 90 cm. Dessa sängar är framtagna för att två vuxna ska kunna sova i den nedre sängen medan ett till två barn ska kunna sova i den övre sängen.

Dessa sängar är populära i stugor där man vill kunna ge sängplatser åt en hel familj på en väldigt liten yta. Att använda familjesängar i ett permanent boende är det ingen som hindrar en ifrån men här brukar det vara mer populärt att t.ex. göra om den nedre bädden till en mysig soffa eller myshörna och på så sätt få in en bra sittplats i kombination med en säng på samma yta.

 

Våningssängar med 3 bäddar

vaningssang-med-3-baddarDet finns våningssängar med fler än två bäddar men dessa modeller är ganska ovanliga. Det har förekommit i sortimentet hos de butiker vi listar så ta en titt i deras utbud.

Dessa våningssängar får en lätt att tänka på Knatte, Fnatte och Tjatte men de har en stor nackdel och det är att avstånden till sängen ovanför inte är så stort som vanligt. Det kommer ge en trängre känsla och är inte lika praktiskt att använda som en permanent säng. De brukar även vara snäppet högre vilket gör att den övre bädden kommer ännu högre upp och ännu närmare taket.

Det finns även vanliga våningssängar men där man kan dra ut ytterligare en extra bädd som förvaras dolt som en låda under nedersta bädden. I ett utdraget läge påminner de lite om en familjesäng fast med en nivåskillnad såklart. Däremot tar de mindre plats och är således bättre i små utrymmen.

 

Säkerhet med våningssängar

När det kommer till säkerheten för våningssängar så ska alla tillverkade sängar ha skydd åt alla sidor så man inte kan rulla av sängen medan man sover. Ett sådant fall kan vara förödande och därför har detta naturligtvis reglerats.

För barn är säkerheten extra viktig då de dels inte har samma uppfattning om säkerhet som vuxna men även för att de möjligtvis kan skada sig mer vid fall. Som vuxen är det viktigt att se till så barnen är gamla nog för att klara av att klättra upp och ner ur sängen på egen hand. Man bör även försöka se till så att små barn inte har tillgång och kan börja klättra på stegen utan uppsikt.

Man kommer långt på sunt förnuft med säkerheten så ställ er frågan vad som händer om man trillar. Vilka andra möbler finns i närheten som man skulle kunna trilla in i? Finns där några vassa kanter? Kan man lägga en matta nedanför sängen för att göra golvet lite mjukare?