Loftsängar – Utnyttja utrymmet väl

loftsangLoftsängen är en fantastisk barnsäng som gör det möjligt att utnyttja ytan i ett rum på bästa sätt. Denna typ av säng skapar ofta nya möjligheter i barnens rum och effektiviserar ytan på ett bra sätt. Det behöver inte bara vara ett alternativ för små sovrum utan fungerar lika bra för större rum om man vill ha den extra ytan.

Loftsängar finns i en hel del olika utföranden och anpassade för olika åldrar. Redan som väldigt liten (ca 3 år) kan du börja använda en loftsäng som är avsedd för mindre barn. Medan äldre barn och ungdomar kan utnyttja andra typer av loftsängar för att få plats med skrivbord eller något annat under.

Köp loftsäng på nätet

Om du vill komma åt ett bra utbud av loftsängar så bör du absolut ta en titt online hos de största svenska återförsäljarna. Här hittar du en stor mängd loftsängar för så väl små barn som äldre barn.

confident-living-logo Confident Living
Confident Living har en stor mängd loftsängar och våningssängar i sitt sortiment. Här kan ni garanterat hitta en modell som passar ert barn och era behov.
Frakt: Fri frakt Retur: 14-dagars returrätt
furniturebox logo Furniturebox
En av Sveriges största möbelbutiker på nätet har givetvis ett stort antal barnmöbler, loftsängar och annat som kan vara intressant.
Frakt: Fri frakt Retur: Fria returer & Öppet köp
Visa fler butiker

 

Loftsängar för små barn

Loftsäng för små barnLoftsängar för små barn är väldigt praktiskt och redan från ca 3 år kan barn börja använda loftsängen som sin barnsäng. Det gör att man kan utnyttja utrymmet under sängen till något annat och på så sätt effektivisera utrymmet i barnrummet mycket mer.

Loftsängar för små barn är inte alls lika höga som för äldre barn. Detta är en viktig säkerhetsaspekt då de inte ska kunna skada sig lika lätt om de trillar ner. Utrymmet under sängen kan lätt göras om till en mysig koja där barnet kan krypa in och blir ett perfekt ställe att läsa godnattsaga på samtidigt som man kan använda en del av utrymmet till förvaring av leksaker.

Det finns loftsängar som är designade som ett slott, en borg eller något annat häftigt också. För att få en uppfattning om vilka loftsängar där finns. Ta en titt ovan på vilka butiker som säljer.

Loftsängar med rutschkana

loftsäng med rutschkanaFör små barn finns det loftsängar med rutschkana och detta gör att sängen kan bli en rolig plats att leka vid samtidigt som det ger ett enklare sätt för barnet att ta sig ner från sängen. Att klättra upp är alltid lättare än att gå ner och med en rutschkana försvinner det problemet samtidigt som det är en rolig aspekt.

Nackdelen med rutschkanan är att den ofta tar mycket mer plats då och syftet med loftsängen från början är ofta att uppgradera barnsängen så den får mer plats.

 

Loftsängar för äldre barn

Loftsängar för äldre barn är ett väldigt populärt alternativ, speciellt i rum som är lite mindre. För äldre barn som ska börja skolan är det smidigt med en större loftsäng där man kan få plats med skrivbord eller mycket förvaring under sängen.

Att få plats med soffa under loftsängen är även ett alternativ många försöker få till och det finns det lite olika lösningar för.

Loftsängar med skrivbord

loftsang-med-skrivbordLoftsäng med ett skrivbord under är kanske den mest populära loftsängen för äldre barn. Detta är ett perfekt steg att ta från t.ex. en juniorsäng om barnet börjar närma sig skolåldern. Att ha en egen plats att göra läxor vid och även kunna sitta och pyssla ifred är viktigt för många barn.

Att kombinera barnsängen med skrivbord gör att man utnyttjar ytan i rummet maximalt. Om du letar efter loftsängar med skrivbord så ta en titt på de butiker ovan som säljer loftsängar.

Loftsängar med soffa

Kanske har du sett någon som haft en loftsäng och placerat en soffa under. Detta är fullt möjligt med samtidigt är det inte alls så lätt som det låter. Det kräver att soffan faktiskt får plats under sängen och det gör att det kan vara svårt att hitta en soffa som passar in bra.

Ett smart sätt att komma runt detta är att inte köpa någon loftsäng alls utan istället satsa på en våningssäng. Genom att bygga om den nedre bädden med sköna kuddar så blir den således en soffa och samtidigt har man en extra bädd för gäster om det så skulle behövas.

 

Säkerhet för loftsängar

sakerhet-barn-loftsangVäldigt små barn bör inte sova i en loftsäng eller utan uppsikt ha tillgång till en loftsäng. Det räcker att klättra upp en liten bit och falla utan bra förmåga att dämpa fallet med armar för att man ska kunna skada sig. Hur gammal man bör vara är svårt att säga men under 3 år är inte rekommenderat för de minsta modellerna.

Var med och lär ditt barn hur man går upp och ner från loftsängen. Att gå ner för en stege med ryggen mot sängen är ett farligt sätt och man bör gå upp och ner på samma håll där man är framåtvänd mot sängen.

Det finns loftsängen där stegen (trappan) har en lutning och detta gör det ännu lättare att ta sig upp och ner. Även rutschkana för de minsta modellerna är ett sätt att underlätta detta.

Möblera även rummet smart och tänk på vad ni ställer t.ex. mitt emot stegen. Om man faller är det förmodligen bäst att falla på en matta. Att placera en byrå med vassa kanter mitt emot trappan är ett av de sämsta sätten.

Man ska heller inte ta föregivet att äldre barn inte kan trilla så försök ha liknande säkerhetstänk där. Det räcker man är lite yrvaken och trampar fel för att det ska gå lite snett.

Om ditt barn går mycket i sömnen så kan det också vara en anledning att inte välja en loftsäng eller i alla fall att vänta tills barnet är något äldre.

Oavsett om en vuxen eller barn ska sova i en loftsäng så finns det EU-direktiv som styr att det ska finnas skydd på alla sidor så man inte kan rulla av sängen i sömnen. Säkerställ att sängen lever upp till detta och undvik att köpa begagnad loftsäng. Att sova högt upp i en säng som kan vara svår att kvalitetssäkra är kanske inte att rekommendera.

 

Alternativ till loftsängen

Loftsängen är en självklar barnsäng för den som vill utnyttja utrymmet i sovrummet väl. Men det finns andra sätt att göra det på också. Det främsta alternativet för barn är våningssängen vilket t.ex. syskon kan dela på. Detta är ett smart sätt om två syskon delar rum eller om man vill ha ett separat sovrum och ett separat lekrum.